De Pekelder esculaap

beckeringh-pekela-blog

De Pekela’s, op de grens van ’t Oldambt en Westerwolde, naar de weergave van Beckeringh (1781). De rode grens  tussen beide landschappen slingert meermalen over het Pekelderdiep heen. Het beeld lijkt op dat van een esculaap draaiend rond zijn staf.

In Westerwolde (rechtsonder) gold een milder belastingregime dan in het Oldambt (linksboven), wat de smokkel in die richting van o.a. brood en jenever in de hand werkte. Vooral de stukken waar Westerwolde het Pekelderdiep overstak, leken wat dat betreft aantrekkelijk. Je kon er zonder verdere barrière met je contrabande het Oldambt intrekken en dat door een omgeving waar nog veel rauw, onaangetast veen was. Als de gewestelijke overheid hier greep op wilde houden, dan moest ze er aardig wat controleurs rond laten lopen.


4 reacties on “De Pekelder esculaap”

  1. Simon schreef:

    Vreemd die regionale belastingverschillen. Weet je ook wat de tarieven waren voor bijv. brood en jenever in ’t Oldambt en Westerwolde?

  2. Harmien schreef:

    Lijkt mij dat die grens ( rode lijn) de natuurlijke loop van de Pekelder Aa volgt, en was er dus eerder dan het gegraven Pekelder Diep, recht uit recht aan….


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.