Rondkoekeloeren in de Eemshaven

Sinds kort heeft de Eemshaven het noordelijkste treinstation van Nederland. Daar moest ik dus maar eens heen.

Op het andere perron, dat van de trein naar Delfzijl, zit zowaar de cultheld Kale Bas:

Een padvindersmeisje maakte een handstand in de trein:

Station Eemshaven. Er stapten zo’n twintig, dertig mensen uit op dit nieuwe eindpunt van de lijn. Een flink deel beklom de dijk, maakte een foto en stapte meteen weer de trein in:

Het was ook vrij fris, maar ik wilde toch even naar het puntje van die strekdam:

Opvallend was, dat alleen fietsers dat deden, met mij twee anderen, op gepaste afstand van elkaar. Op zich was het hier vrij saai:

Een van de anderen merkte op dat dit lands’ end (zie oranje ster) het noordelijkste puntje van Nederland is, maar dat blijkt bij nader inzien onjuist – alleen al de bocht van de Borkumkade ligt noordelijker:

Bovendien heb je ook nog Rottumeroog en -plaat, die zonder meer noordelijker liggen..

Op de weg terug wat meer gelet op het Eemshavenlandschap:

Assemblagebedrijf voor windmolens:

Heen zat in de oostelijke oksel van de strekdam een Chinees paar  met hun twee zoontjes. Op de terugweg viel het ouderpaar nergens meer te zien, alleen de jochies waren er nog:

Begon me al zorgen te maken, tot de moeder met wat eten over de dijk kwam.

Die oksels van de strekdam zou ik overigens vol willen gooien met strandzand. En op langere termijn zou ik op het puntje van de strekdam een toren willen hebben, gemaakt uit de staander van een booreiland, met een langzaam ronddraaiend platform erbovenop met een visrestaurant. Om het publiek erheen te brengen zou een smalspoorlijntje wellicht iets zijn. Of anders een monorail.

De afvaartplek van de veerboot naar het Duitse Waddeneiland Borkum. Deze wordt vooral door Duitsers gebruikt – op het parkeerterrein zie je vrijwel uitsluitend Noord-Duitse nummerborden:

De afvaartplek vanuit een andere hoek:

Land’s  End met Deens offshorebevoorradingsschip:

Alles is hier huge, zoals die gele buizen (waarvan er een vast wel bruikbaar is voor mijn toren):

En deze zeekabelhaspel (die liggend hergebruikt kan worden voor mijn visrestaurant):

Of deze vlucht of propellor voor een windturbine:

Hier en daar zit er nog best veel kleur in zo’n haven:


7 reacties on “Rondkoekeloeren in de Eemshaven”

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik zie jouw plannen graag tegemoet.

  Vooral dat eten in een ronddraaiend restaurant na een zonnig dagje op dat kunststrandje.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

 2. H.Torenbeek schreef:

  Een kennis stuurde niet telang geleden een berichtje van ‘Noordkaap’ een soort Stonehenge-achtig kunstwerk , aanduidend het noordelijkste PUNT van Nederland’s vaste land. En ja, het is daar saai, ‘een boel waoter’…..Op een kaart zoals deze moeilijk te orienteren wat nu bepaald ‘echt Noord’ is daar een kompasaanduiding afwezig is. Op mijn kaart van Nederland staat het land mooi tussen de blokken, maar de kompasafbeelding geeft noord ergens links van ‘elf uur’…..

 3. Mooie serie. Vanuit fotografisch oogpunt vind ik het zeker met die strakblauwe lucht erboven een heel interessante streek. Zodra je toren er staat kom ik graag die kant eens op.

 4. kor feringa schreef:

  Het is niet zo opvallend dat alleen fietsers naar het einde van de strekdam gingen. Voetgangers halen dat niet. De trein blijft na aankomst slechts acht minuten staan. De eerstvolgende mogelijkheid om terug te gaan is dan pas na drie uur! Voorlopig dus alleen voor de echte liefhebbers. Het Hogeland is trouwens ook de moeite waard als je er – zoals ik – een tijd niet geweest bent!

 5. Wieneke schreef:

  Nou, volgende keer toch maar eens die veerboot pakken naar Borkum, want je kunt er erg mooi fietsen en het is absoluut een heel leuk eiland. Toch weer anders dan onze Waddeneilanden, vind ik.

 6. Goed plan van dat strandje en dat ronddraaiende toren-restaurant, zoals ‘wonderdokter’ Henny van der Most dat ook met de watertoren van buurtschap De Lichtmis N van Zwolle heeft gedaan.

  Het scheelt maar een haartje, maar het noordelijkste punt van het vasteland van Nederland is het hierboven reeds genoemde iets naar het W gelegen punt N van buurtschap Valom, dat door de gemeente Eemsmond de Noordkaap is gedoopt en waar daartoe ook een gelijknamig kunstwerk is geplaatst bij wijze van toeristische attractie: https://lentemaheerd.nl/de-noordkaap-2/

 7. Ter inspiratie: dit is het ronddraaiende restaurant in de top van de watertoren van buurtschap De Lichtmis: https://dekoperenhoogte.nl/


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.