Rondje Kommerzijl

Roze waterlelie – nooit eerder gezien op het Hoendiep:

Ooievaar midden tussen de koeien, Zuiderweg nabij het Hornpad:

Land tussen Zuiderweg en Hoendiep:

Eindje verder aan de Zuiderweg – ooievaarsgezin speurt land af:

De groene kathedraal heeft al wat blaadjes gelaten:

De weg aan de noordkant van het Hoendiep tussen Noordhorn en Grijpskerk is het nieuwe Abbey Road; op de achtergrond de nieuwe spoorbrug:

Terwijl ik die weg verder afreed, wakkerde de wind aan tot bijna 4. In de verte naderde een wolkenlucht. De Zwakkenburger watermolen draaide volop, en er lag een plas bij, in het land. Elders zag ik juist droge grachten. Tijd voor een Weissenbruchje:

Langs de weg stond Janco Doornbos, al jaren de vrijwillig molenaar van de Zwakkenburger, en vroeger, voor 2007, een paar decennia lang de oliemulder  van Woldzigt in Roderwolde. Hij vertelde dat hij water op het land maalde, eigenlijk een omkering van de normale gang van zaken:

Vanaf de spoorwegovergang bij Grijpskerk tien, twintig wagens met stro tegengekomen, een paar wat minder groot, trouwens (die van de hobbyboeren). Ze gingen allemaal naar het zuiden:

Ten noorden van Grijpskerk waren de pakjes in de maak:

De weg langs de NAM-locatie naar Kommerzijl – buizerd wil niet poseren:

De gele bloemen ken ik niet bij naam, maar hun geel contrasteert aardig met het roestbruin van de verdorde zuring:

Tussen de NAM-locatie en Kommerzijl ligt een mooi natuurterrein: de Noorderriet, aangelegd door de NAM, met wandel- en fietspaden. Boven deze watergentianen snorde het van de libellen en juffers:

Dit zal dan de vroegere Riet (wadgeul) zijn:

Brugje (over het Niehoofsterdiep) en witbladpopulieren te Heereburen:

Constellatie daar in de buurt:

Dorpsgezicht Niehove vanaf de Heereburen:

Doorzonschuur, eveneens Heereburen:

Weer aan de noordkant van het Van Starkenborghkanaal:

Bij Aduard:


11 reacties on “Rondje Kommerzijl”

  1. Molen De Zwakkenburger heeft me topografisch gezien wel even van de straat gehouden. Baarle-Nassau / -Hertog is er niets bij! Want ik las in bron A dat ie in Niezijl zou liggen, in bron B werd gerept over Noordhorn en in bron C las ik nog iets over Grijpskerk… En ik rust natuurlijk niet voor ik daar het naadje van de kous van weet.

    Na enige spitterij blijkt het volgende; kennelijk heeft het ding ooit op grondgebied van Niezijl gestaan (want zo staat ie nog in het Monumentenregister, heb ze al gemaild om het aan te passen). Tegenwoordig ligt het grondgebied van dat dorp alleen nog N van de spoorlijn, dus kennelijk is daar ooit een grenscorrectie’tje geweest.

    De boerderij direct ten noorden van de huidige locatie van de molen is tegenwoordig Hoendiep Noord 1 ‘in’ Grijpskerk. Daar heeft de molen oorspronkelijk gestaan (en daar staat ie nog op een kaartje van RCE). Na demontage en restauratie in 2003 in Heiligerlee is hij 200 meter naar het Z verplaatst, op de huidige locatie. En dat is… Hoendiep Oost 65, nog nét in het uiterste W puntje van het grondgebied van Noordhorn gelegen.

    Aan de spoorlijn direct N van de boerderij ligt dus een driedorpenpunt (Noordhorn O ervan, Niezijl NW ervan, Grijpskerk ZW ervan). Als ik op zo’n punt zou wonen zou ik er een grenspaal in elkaar flanzen, met de drie dorpsnamen en -wapens erop (if any).

  2. Reina schreef:

    Roze waterlelie zal een “gedumpte” kweeklelie zijn, deed het blijkbaar niet goed genoeg in de vijver, ik blijf er bij dat de witte (boeren)waterlelie het mooist is en blijft.Ooievaars en molenaar, respektievelijk voor een lekkere hap en definitief uitgewaaierd van Roderwolde. In deze tijden van (sub)tropische hitte is er veel sprake van de ene boer helpt de andere. Als een minister dan in deze tijd van vee afslachten omdat er te weinig voer is in heel Europa, vooral voor de winter, dan vraag je je af waar het gezond verstand gebleven is, als hij zegt dat er minder vlees gegeten moet worden. O ja, ik weet het al, verstand is weggesmolten door de hitte. Reina


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.