Wandelrondje Kleibosch

Omdat de wind me tegenviel, maar eens een wandeling gemaakt, en wel in Roderwolde/Foxwolde rond de Kleibosch. Eerst met de bus naar Peizerwold, en daar de Stenhorstdijk op, waar nog een verzameling oud landbouwgerei bleek te liggen::

Van de Stenhorstdijk naar de Bommelier via een zandpad langs akkerland met jong koren:

Langs de Roderwolder Schipsloot naar de Kleibosch, een blik naar achter:

Het Meertje, zoals ze dat in Roderwolde noemen – nieuwe natuur van ca. 2012 in de Zuidermaden:

Het pad erlangs is goed begaanbaar:

Dobbe (het kikkergekwaak moet je er maar bij denken):

Karrespoor:

Het Drents Landschap, eigenaar van dit gebied, heeft op boerderij het Tichelwerk een zetboer die blaarkoppen houdt – dit zijn de pinken bij een waterkuip in een beschut weiland:

Wilgen in lager gelegen land:

Geen bosanemonen, maar Grote Muur (met dank aan Hendrika):

Hoger land met eiken:

Nog geen eikenprocessierupsen, gelukkig:

Wagenspoor, zijnde de oude weg van Roder- en Foxwolde naar Roden:

Boomgaard bij boerderij De Kleibosch:

Melktijd – blaarkoppen in optocht naar het Tichelwerk:

Bommelier – jonge braamscheut bij eik:


2 reacties on “Wandelrondje Kleibosch”

  1. Een mooie visualisatie van een mooie wandelroute! Aanvulling op de informatie onder jouw link: In september 2014 is De Kleibosch bij Roderwolde benoemd tot 5e aardkundig monument van de provincie Drenthe (en het nabijgelegen Stobbenven tot het 4e). Het bijzondere van dit gebied is dat dit het voorkomen van potklei aan het maaiveld vertegenwoordigt. In Drenthe komt potklei op meer plaatsen voor, maar alleen in het gebied rondom Roden reikt het tot aan of vlak onder het maaiveld. Potklei is een zware kleisoort, die ongeveer 450.000 jaar geleden tijdens de ijstijd Elsterien is afgezet. Vanaf de middeleeuwen is deze klei gebruikt om aardewerk en kloostermoppen van te maken, vandaar de naam ‘potklei’.

    De Kleibosch is een unieke plek met veel bijzondere planten- en diersoorten. Sinds 1962 is De Kleibosch grotendeels eigendom van Stichting Het Drentse Landschap. Er is een informatiepaneel geplaatst waarop voorbijgangers kunnen lezen wat er zo bijzonder is aan dit gebied.

    Bron en voor nog veel meer informatie over dit gebied (in de menu-items in de rechterkolom onder de link) zie de pagina over De Kleibosch op de site van de Provincie Drenthe: https://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/natuur-milieu/bodem/aardkundige-waarden/kleibosch/

  2. Attie schreef:

    prachtige foto’s


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.