Een kijkje in de kerk van Hoogkerk

Was er even op uit om de nieuwe camera (Canon Powershot SX70 HS) te testen en het ommetje bracht me langs de kerk van Hoogkerk, die momenteel opgeknapt wordt:

Melden bij de uitvoerder, betreden op eigen risico:

Voor het schip hing een groot oranje zeil, maar ik mocht wel even kijken:

Helaas ging de oude tegelvloer er niet uit, zodat het zicht op de zerken beperkt bleef tot de grafstenen die tot nu toe al (gedeeltelijk) te zien waren, en die een klustertje onder de kansel vormen. Onder andere het exemplaar uit 1637 van juffer Bernardina Fritema, vrouw van de hoveling van Hoogkerk William MacDowell van Steidrgo (een Schotse hoogleraar filosofie, die later president van het krijgsgericht en diplomaat/spion in/voor Engeland werd):

Links het wapen Fritema (naar een boerengehucht tussen Noordhorn en Oldehove) en rechts het wapen MacDowell. Toen hij in 1663 in ballingschap te Londen overleed, werd zijn stoffelijk overschot van daar naar Hoogkerk overgebracht en bijgezet in dit graf:

Door de klustering van de grafstenen heeft in Hoogkerk als het ware een verzoening tussen aristocratie en de burgerij plaatsgevonden. Links naast vrouw Fritema ligt de rococo grafsteen uit 1783 van het parvenu Jan Harm Franke, die medio achttiende eeuw de borg Elmersma bij de brug van Hoogkerk kocht en afbrak, en daar godbetert een zeepziederij begon. Zijn dochter Geertruida, die deze zaak overnam, zou later de heerlijke rechten van Hoogkerk opkopen. Waarmee de burgerfamilie Franke aristocratische allures kreeg. Haar familiewapen is zelfs nog het wapen van Hoogkerk geworden. Een neef van Geertruida werd de eerste burgemeester van het dorp:

Het wapen van Jan Harm Franke van iets dichterbij – links een roos, rechts een tulpachtige:

Op het koor stond nog het doopvont, met een botervatachtig bovenstuk op een natuurstenen sokkel:

Advertentie

8 reacties on “Een kijkje in de kerk van Hoogkerk”

 1. Elze ter Harkel schreef:

  Mooi interieur. Mijn schoonvader deed er in de jaren 20 vorige eeuw er zijn belijdenis. Toen wij er ons 25-jarighuwelijksfeest (Een zilveren gebaar) vierden in 1991 met een muzikaal en verhalen vertellend programma was in elk geval mijn schoonvader enthousiast en geroerd, maar alle gasten genoten van de mooie historische ruimte, drank na de ingang rechts, exquise hapjes in het koor. Hoe stijlvol wil je het hebben.

 2. Hendrika schreef:

  Ben benieuwd hoe deze camera je bevalt.

 3. Toch een mooi inkijkje met de paar stenen die je wel mocht zien.
  Hopelijk bevalt je nieuwe camera.

 4. Bert Visser schreef:

  Mooie camera! en mooie plaatjes van de ‘olle kerk’.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.