Een opmerkelijk pand op de kop van de Herestraat

Geplaatst op 5 november 2008 a

Op ongeveer 1 minuut van de rtv Noord-repo over de digitale verwerking van Haubois’ vogelvluchtkaart uit ca. 1640, wijst Anco Dijkman van Los Digitalos op een pand met vijf of zes verdiepingen aan de oostzijde van de Herestraat, op de hoek van de steeg ten zuiden van het blokhuis naar de Grote Markt. Dat pand was mij op de kaart zelf inderdaad nooit zo opgevallen. Gezien de gotische gevel stamde het pand uit de middeleeuwen en wellicht was het net als het Calmershuis in de Boteringestraat een van de versterkte steenhuizen die de stad destijds telde.

Ik denk dat het met behulp van de toegang die Duco Kuiken indertijd in het gemeente-archief maakte op de straat- en huisnamen van de stad in allerlei stukken van voor 1850, mogelijk moet zijn om wat meer te weten te komen over dit pand. Het beste kan men dan eerst gaan zoeken op oostzijde Herestraat. Qua huisnamen zat in de achttiende eeuw hier (ongeveer) het sjieke Herenlogement. Maar gezien de naam het Nieuwe Herenlogement in 1728 zou dat wel eens latere nieuwbouw kunnen zijn. Andere huisnamen aan de oostzijde van de Herestraat die in aanmerking zouden kunnen komen zijn in vermoedelijke volgorde van opkomst Hues Vulhaersz, Schelgenhuis, Dantzig, het Witte Hoofd, het Landschap Drenth, Coevorden, Zuidlaren, de Gouden Kroon, de Oranjekroon, de Hollandse Tuin. de Goede Herder, het Parlement van Engeland en de Gouden Ducaton.


Plaats een reactie on “Een opmerkelijk pand op de kop van de Herestraat”

 1. Gelkinghe schreef:

  Ik heb het bericht herzien nav de kaart hier:
  http://www.gic.nl/nieuws/filmpje-biedt-wandeling-door-17e-eeuws-groningen
  (klikken op het plaatje).
  РIK zag een hoge bel-etage, maar dat is vatbaar voor discussie. Ik denk dat de twee onderste raamstroken hoorden bij iets wat ooit een hoge zaal was, en dat je, teruggaand naar de middeleeuwen, van het aantal verdiepingen dus ̩̩n kunt aftrekken, maar echt zeker is dat niet;
  – Tussen beide Markten was bij nader inzien een inadequate aanduiding. Feitelijk ligt het pand met de zijgevel aan de steeg/het straatje naar de zuidzijde van de Grote Markt wat er nu nog steeds ligt, naast Bakker Bart en het openbare toilet.

 2. Roelant schreef:

  Het pand staat ook in het ‘Album van Oud-Groningen’, op pagina 57 (aquarel uit 1861).

 3. Gelkinghe schreef:

  @Roelant,
  Ik vraag me af of dat pand op die aquarel niet wat verder naar het oosten, richting de Grote Markt staat. Een wat oudere litho doet dat namelijk vermoeden.

 4. Axe Kooi schreef:

  Interessant dat dit onderwerp hier opgepakt wordt. Als maker van de kaart kan ik nog toevoegen dat er nog een etage onder in dit beeld wegvalt achter het tegenover liggende pand. Vandaar dat wij meldden dat dit pand zes lagen kende.

 5. Gelkinghe schreef:

  Moi Axe,
  Ik geef even een verzoek door van een correspondent: zou jullie film op dvd uitgebracht kunnen worden?
  Mocht je dit niet interessant lijken, dan is plaatsing op YouTube ook nog een optie…

 6. Roelant schreef:

  Ik zou ook graag een exemplaar op DVD willen. Ik miste in de film trouwens het Academiegebouw en de ertegenoverliggende Broerkerk.

 7. Hendrika schreef:

  Vanavond op tv Noord een (andere) reportage over het project van Los Digitalos.

 8. Gelkinghe schreef:

  @Hendrika,
  Ik kreeg maandag de cd-rom die van het project is uitgekomen.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.