Eierbal uitvinding van Sloots

Dat de eierbal een Groningse uitvinding is, lijkt wel zeker. Discussie is er evenwel op wiens naam we deze uitvinding mogen schrijven.

Van de week hoorde ik in onze bedrijfskantine weer eens beweren, dat Cafetaria Succes aan de Carolieweg in stad het produkt in de jaren vijftig ontwikkeld heeft. Welke opvatting een jaar of wat geleden ook met verve verdedigd werd door de Groningse reaguurder Kazonga op Geenstijl.

Onderzoek in de gedigitaliseerde kolommen van het Nieuwsblad van het Noorden wijst echter uit dat automatiek Sloots, aanvankelijk aan de Oude Ebbinge- en later aan de Oude Kijk in het Jatstraat het eerst met de eierbal; adverteerde. Dat gebeurde op 23 januari 1951. Succes bestond toen ook al, maar hield haar mond over deze specialiteit. Ook claimde Succes in latere publicaties de uitvinding niet, hoewel deze uitvinding haar veel goodwill kon verschaffen. Voorlopig houd ik het er daarom maar op, dat automatiek Sloots de eer toekomt!

Aanvulling:

De eierbal is buiten de noordelijke provincies sowieso onbekend. Niet-noordelijke kranten kennen het woord niet. Zie Delpher.

Advertentie

69 reacties on “Eierbal uitvinding van Sloots”

 1. catthysplace schreef:

  over de uitvinding van de eierbal kan ik je geen uitsluitsel geven. Wel zat bij mij in de klas dochter van eigenaar van cafetaria Succes en ik weet dat als ik bij haar kwam spelen regelmatig nieuwe producten aan ons werden voorgezet om uit te proberen. Maar goed dit is jaaaaaaren geleden.

 2. Catharina schreef:

  Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat als een reaguurder iets beweert, het hoogstwaarschijnlijk onwaar is. Bij een reaguurder van GeenStijl is dat per definitie het geval. Sneu voor Succes, maar ik vond hun kroketten toch al nooit lekker.

  Zul je zien dat de eierbal een vinding van Brander (aan de Grote Markt) is geweest. Kun je dat ook uitzoeken, Gelkinghe/Groninganus? Zijn eigengemaakte mayonaise was onvergetelijk, dus ik gun hem de postume eer graag.

 3. klaas schreef:

  Als het wel heb, woont de Vries in die flat hoek Barkmolenstraat, dus je zou het hem eens kunnen vragen.

 4. klaas schreef:

  Van Succes dat is. Zijn goudkope stamppot boerenkool met worst was wel wereldberoemd, prima alternatief als het menu bij de VERA-mensa je niet aanstond. Ja, Brander zou best kunnen ook.

 5. Jos Rietveld schreef:

  Ooit, evenens op eierbal-herkomst-zoektocht, vertelde iemand mij dat deze Groninger specialiteit ook geserveerd werd in de allereerste (?) automatiek van Nederland. Deze zou, eind jaren veertig, begin jaren vijftig vorige eeuw, direct ingevoerd uit Amerika (!), in Marum gevestigd zijn. Verdere bijzonderheden zijn mij ontschoten.

 6. Peter Kars schreef:

  Peter Kars

  Ik houd er op dat de eierballen het eerste op het Dampsterdiep gemaakt zijn totdat men mij het tegendeel bewezen heeft. Ik maak ze nog dagelijks al meer dan 45 jaar ons bedrijf bestaat al vanaf 1951 en ik weet nog dat mijn vader met de kok van Verstegen kruiden aan het experimenteren was v oor deze eierballen

 7. dick schreef:

  Maar Sloots, klopt dat wel? Volgens het adresboek Groningen 1950-1951 op Oude Ebbingestraat 51: Joh. Sloot, Vleesh., Automatiek.(Dus op z’n Gronings: ‘Sloot zijn automatiek’. Denk eens aan Scholtenhuis – Scholtenshuis). En op hetzelfde adres heeft tot in deze eeuw een slager Sloot gezeten, het zal een zoon (of neef?) van Joh. Sloot kunnen zijn. De huidige eigenaar van het pand is nog steeds een Sloot.
  Dick

  • In dat geval moeten we het Sloots in de advertentie, opgesteld door de man zelf, lezen als: Sloot zijn.

  • aweverink schreef:

   ik heb net mijn vriendin aan de telefoon gehad , die een dochter is van Johan Sloot , de slager van de N. Ebbingestraat, én inderdaad zijn vader had een cafetaria ook aan de Oude Kijk int Jatstr. en had bij haar weten zeer zeker eierballen, zeer toevallig stapt haar vader net binnen bij haar op visite en ze zal het vregen, details komen dus nog! Maar het is juist dat de neef Sloot nog steeds op de winkel zit ,grappig niet waar?

 8. E. schreef:

  De eierbal werd al in 1738 geproduceerd door Fortnum & Mason in Londen, waarschijnlijk hebben zij het idee afgekeken van een Indiaas recept.

 9. Mia schreef:

  Mijn eerste eierbal was van Koning aan de Bedummerweg.
  Lekkah…

 10. Jos Rietveld schreef:

  Fortnum & Mason… ‘Scotch eggs’. Maar we prakkezaaierden toch over de eerste in Stad?

  • Caro schreef:

   Scotch Eggs zijn bij mijn weten eieren gehuld in worstvulling, met een huidje van paneermeel, gefrituurd en dan koud gegeten. Wel wat anders dan eieren in ragout in paneermeel die warm gegeten worden. Al kan het idee daar wel van afgeleid zijn natuurlijk.

   • Herman van Vliet schreef:

    Alle eten ontwikkelt zich, ook de smaak ook de ingrediënten. Mensen variëren nou eenmaal. Na aanvankelijk gebruik van boter zijn er ook die ragout voor de eierbal van margarine maken. Ook de ragout ontwikkelt zich, het is goed voor te stellen dat na de oorlog ipv vleesragout er alleen bouillon voor de ragout gebruikt werd. Dit was goedkoper en beter voor handen.

 11. Freerk Mulder schreef:

  Heb voor jou een foto van de heropening uit de jaren ’50 na de verbouwing/vergroting van cafetaria “Intiem”, van H.J. Hoexum uit de Nieuwe Ebbingestraat. Als je daar belangstelling voor hebt. Ik heb er gewerkt in de jaren 1966-1970. Ook wij maakten heerlijke eierballen. Evenals de eigen gemaakte mayonaise. Trouwens, alle produkten werden er zelf gemaakt.

 12. roelien koelemij hoexum schreef:

  Graag wil ik reageren op Freerk Mulder , hoi Freerk ik ben de dochter van H.J. Hoexum aan de nieuwe Ebbingestraat 93. te Groningen (Roelie Hoexum) Interdaad mijn ouders maakten toen ik klein was ik denk in 1956 of iets later al eierballen mijn ouders maakten trouwens alles zelf. en inderdaad heeft Freerk bij mijn ouders gewerkt, en de foto waar freerk het over heeft dat is waarschijnlijk een foto gemaakt in 1956 ,daar sta ik op als klein meisje samen met mijn ouders en oma, en anderen ik was toen 6 jaar oud. ps ik ben nu 61 jaar.Even voor de goede orde mijn ouders hadden de eerste cafetaria in Groningen en niet succes.

 13. roelien koelemij hoexum schreef:

  O, ja dat was ik nog vergeten onze Caferatia heette Cafetaria Intiem en mijn ouders heten Jan en Mien Hoexum groeten van Roelie Hoexum en mijn ouders hebben van 1953 tot 1971 daar een cafetaria gehad.

 14. Freerk Mulder schreef:

  Dag Roelie, leuk om je zo na meer dan 40 jaar weer eens wat van je te horen. Het is inderdaad die foto uit 1956 toen de cafetaria werd heropend na de verbouwing. Ik heb hem een paar jaar geleden van Ika gekregen. Het geeft een schitterend tijdsbeeld weer, toen de stad en de Nieuwe Ebbingestraat nog mooi was.
  Harry Perton moet hem maar gauw op de site zetten. Ik denk hij er nog heel wat oude klanten uit die tijd er een groot plezier mee doet.

 15. dutch margreet schreef:

  Ik dacht ook aan een Nederlandse, dus verbeterde?variant op Scotch eggs. Misschien door Groninger jongens die in de oorlog naar Engeland overgestoken waren geïntroduceerd, nadat ze een gehaktbal (uit blikje corned beef en met gekookt ei (toevallig tegengekomen in een kippenhok?) (grote delen rest van Nederland denken dat dat een eierbal is, teleurstelling voor de meeste Groningers) op hun veldtochten hadden leren maken, die kon je tenminste helemaal op een spiritusbrandertje in het veld klaarmaken. Wat Succes ook had en verschrikkelijk lekker was:nierbroodjes, plakje broodtoast met dikke ragout erop, gevormd als een zadeldak en dan gepaneerd en gefrituurd. Dat kostte dan ook nog maar een kwartje!

  • Freerk Mulder schreef:

   NIERBROODJES, wat waren die dingen lekker! Wie weet waar ik die nog kan krijgen? Is er ergens nog een cafetaria die die dingen verkoopt? Of om ij in de diepvries? Dan kan ik ze zelf wel frituren.

 16. Berend schreef:

  Ik woon nu in het westen en tot mijn spijt zijn alle eierballen hier maar een slap aftreksel van hoe ik ze in haren altijd at ik mis ze wel 🙂

 17. Bram schreef:

  Mijn vader nam begin vijftiger jaren de cafetaria over van sloots. Hij noemde zijn trots cafetaria Favoriet. Hij perfectioneerde de eierbal waarvan ik nog steeds het recept heb. Btw de eierbal van toen ging niet in zo’n klef deegpapje, maar was omhult met gehakt en een krokante kroketjasje.

  • Herman van Vliet schreef:

   Kijk lijkt deze toch al aardig op een Scotch egg. Ik houd het er op dat dit idee door Britten in na de 1e Wo verder op de markt gebracht is. Britten die aan een Groninger vrouw zijn blijven hangen en een cafetaria zijn gestart. Wie weet meer?

 18. Hendrika schreef:

  Op http://www.aaierbaaln.nl staat een mooie kopfoto met een mobiele automatiek voor aaierbaaln.

 19. Hans schreef:

  Het lijkt sprekend op de oude SCOTCH egg uit England die al heel lang koud in de pubs te eten zijn.
  Die zijn wel veel ouder dan deze eierbal.

  • groninganus schreef:

   Zie bovenstaande reactie van Caro dd 20 okt. 2011 om 00:11 uur:
   “Scotch Eggs zijn bij mijn weten eieren gehuld in worstvulling, met een huidje van paneermeel, gefrituurd en dan koud gegeten. Wel wat anders dan eieren in ragout in paneermeel die warm gegeten worden.”

 20. Henk schreef:

  Ik weet er niet zo heel veel van, maar volgens mij heeft een eierbal van origine een “schil” van gehakt. Een cafetaria aan het begin van de Korreweg maakte de “schil” van krokettendeeg, natuurlijk waren beide omrand met paneermeel. In zuid-Nederland wordt de eierbal met “friet-ei” aangeduid…

  • suusje schreef:

   heb je enig idee hoe een friet-ei wordt geproduceerd? Het ei wordt chemisch bewerkt, zodat het kan worden ingevroren. Het is dan ook niet meer ovaal, maar een lange witte staaf, met daarin een gele staaf. Vervolgens wordt het “ei” in stukjes gesneden zodat het niet opvalt dat het geen echt ei is. Dit product valt dan ook niet te vergelijken met een eierbal, wat nog ambachtelijk gemaakt wordt

 21. Bert Visser schreef:

  De ‘aaierbaal’ blijft in de belangstelling. En in kan uit ervaring melden dat hij met ‘Brander Mayonaise’ hartstikke lekker is.

 22. David van der Werf schreef:

  Ik dacht dat ik alleen was in mijn liefde voor de eierbal maar dat is gelukkig niet zo.
  We aten ze van die snackkar op de pier bij Termunten. Heerlijk. Alweer 25 jaar leef ik in de diaspora in het Westen. Een friet-ei kan niet in de schaduw staan van de “real thing”.

 23. Dick Bolt schreef:

  en nu schijnt er ook een eierbal te zijn gemaakt in gehakt gehuld.

 24. willem schreef:

  Men heeft in groningen zeker nog nooit gehoord van het fameuze vlaams vogelnestje in zijn diverse variteiten.

 25. fialas schreef:

  is dat in een gehaktbal verstopt gekookt ei?

 26. Ben schreef:

  Die van succes kwamen bij mij niet tot voldoende.

 27. Henk Donker schreef:

  Vond de advertentie heel leuk te zien. Mijn vader heeft de cafetaria in de oude kijk ent Jatstraat 16 in de vijftiger jaren overgenomen van Sloots inclusief de eierbal. In die jaren werd alles nog zelf gemaakt. Hij heeft het tot 1966 gedaan en de cafetaria heette toen “Favoriet”

 28. Herman schreef:

  De aierbal is in Groningen geintroduceerd door Britse militairen die met circa 3500 geinterneerd waren in Groningen en waarvan sommigen zijn blijven hangen aan een Groningse schone, als Scoch egg, zonder gehakt. Vlees was in het Interbellum een kostbare zaak. Deze militairen begonnen een snackbar voor de arbeiders die na hun werk nog wel lekkeretrek hadden.

 29. Jos schreef:

  Foto van vitrine Cafétaria Succes uit 1949 blijft voor mij oudst verifieerbare bron.

 30. Jan van Bolhuis schreef:

  Geamuseerd de discussie gelezen. Wat is de enige echte originele eierbal? Gehakt? Ragout? Welk kruidenmengsel? Schotland, Vlaanderen, zelfs Thailand als plaats van herkomst.
  Doet me denken aan een artikeltje over kniepertjes in Trouw enkele jaren geleden. In de ingezonden brieven rubriek barstte daarop een bombardement met van enige echte kniepertjesrecepten los. Precies zoals we verschillende enige echte berenburgers kennen. Of het hardnekkige misverstand dat Götenburg de boekdrukkunst zou hebben uitgevonden.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.