Schoonlo, Drents paradijs voor Groninger bijen

Schoonlo was in 1929 nog steeds een eiland in een zee van heide. Kaartfragment ontleend aan Topotijdreis.nl .

Bericht uit Schoonlo, 23 juli 1897:

Wanneer de maand Juli in ’t land is, begint het hier, in het anders zoo stille plaatsje, levendig te worden. Dan toch komen hier de ymkers uit ‘t ‘Groningerland’ om hier hun nijver volktje van de heidebloempjes te laten profiteeren. Veel bijen worden hier dit jaar gebracht, te zamen ongeveer 1500 korven, wat voor menigeen nog een mooi voordeeltje geeft, daar van iederen korf 9 cent ‘steêgeld’ moet worden betaald. Ja, juist 9 cent en geen dubbeltje, want van de 10 korven wordt één gerekend ‘moederloos’ te zijn, d.i. waarin geen koningin is. Zoo’n kolonie is weinig waard, het bestuur is er uit… (…) Van zoo’n ‘moederlooze’ korf hoeft geen ‘steêgeld te worden betaald.”

“Het gewin is op de dopheide en zandboekweit hier tegenwoordig uitstekend, De ymker kan een goed jaar verwachten, daar ook de ‘riegheide’ die straks begint te bloeien, zeer weelderig is.”

Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 25 juli 1897.


5 reacties on “Schoonlo, Drents paradijs voor Groninger bijen”

  1. Reina schreef:

    Heb je je ook afgevraagd wat riegheide is? De sites geven alleen een camping aan, maar een opmerking dat rieg rijen betekent in een van deze sites, doet je denken dat dat mensenwerk is, die rijen en dus zou riegheide aangeplante, in rijen gepote heide kunnen betekenen, dus heide express voor het steegeld geplant. Of was dit misschien heide met een aparte bloeiwijze aan de aren., meer in rijen dan rondom? Wie het weet mag enz. Reina

  2. Rob Alberts schreef:

    Ik drink nu Muntthee uit eigen tuin.
    Ik doe daar een druppel Boekweithoning in.

    Vreemd genoeg is die honingsoort bijna niet meer te koop.

    Zonnige groet,

    • groninganus schreef:

      Waarschijnlijk omdat boekweit nauwelijks meer verbouwd wordt. Na Tsjernobyl werd het ook ontraden om honing uit die omgeving, waar nog wel veel boekweit verbouwd werd, te consumeren.

      • Harmiena-Nora T. schreef:

        Doet me denken aan mijn schoonmoeder die onze honing niet bekoorde. Ze wilde perse ‘bijenhoning’, toemaar. Ze deed bij ons op bezoek dus zonder honing.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.