Sportschoolpipo zonder hasses

Trammelant in de supermarkt, bij de Poïesz ditmaal, vanochtend om ongeveer kwart over acht. Ik sta bij de broodafdeling achterin op mijn halve groffe volkoren te wachten, komt me een figuur van een jaar of dertig, veertig achterop met een overmaat aan biceps in een veel te strak shirtje. Hij lijkt qua gezicht warempel wel wat op Erik Hulsegge – al zal die veel minder gespierd zijn – en passeert tot mijn schrik zijn eigen supermarktwagentje om zich tussen mij en de broodcounter in te wringen en wat broodjes uit een glazen bak op de counter te pakken. Ik schiet uit mijn slof en schreeuw: “Kan je even afstand houden?” Dat wil hij duidelijk niet en komt nog dichterbij. Scheld hem uit voor zultkop en dat blijkt raak, want hij begint op 30 cm tegen me aan te blaffen. Dreigend:: “Wil je even buiten op me wachten?”. “Dat ben ik niet van plan”, zeg ik nog. Ik kijk even in mijn kar, constateer dat ik mijn boodschappen wel bij elkaar heb en stiefel naar de kassa, waar zich de volgende scène afspeelt.

Het blijkt dat hij me door de super achterna is gekomen en hij gaat bij de kassa opnieuw voorbij zijn eigen kar, nu om zijn broodje op de band te leggen. Andermaal komt hij zo binnen mijn anderhalve metercirkel en dat doet hij duidelijk expres. Op mijn herhaalde verzoek om op de vereiste afstand te gaan staan, suggereert hij dat ik niet eens weet wat anderhalve meter is. Heb hem dat maar even voorgedaan met mijn handen wijd uit elkaar. Dit maal probeert hij me te kleineren: “Je ziet er niet uit joh, je bent een idioot” enz. Wat alleen maar mijn eerste indruk versterkt: sportschoolpipo zonder hasses die dat compenseert met een fixatie op uiterlijk. Keer hem de rug toe, maar hij begint tegen me aan te rijden met zijn kar. Heb hem meermalen verzocht om afstand te nemen. Hij ging inderdaad een decimetertje achteruit en dat was dan het eind van deze scène. Enfin, iemand die duidelijk andermans ruimte niet respecteert. Zou me ook absoluut niet verbazen, als hij al een strafblad had wegens aanranding of een geweldsdelict.

O ja, achter hem stond een vrouw die vroeg of het wat zachte kon, er was een kind bij (haar eigen kind). Kwam er op dat moment helaas niet op, maar wat doet iemand in coronatijd nog met een kind in de supermarkt? Kinderen gelden nota bene als asymptomatische virusverspreiders. Met de kar naar de uitgang lopend, kreeg ik overigens nog wel een adhesiebetuiging van een oudere vrouw. Die voelde zich ook wel eens bedreigd.

Heb thuis de politie gebeld. Wilde aangifte van bedreiging doen, maar de politie gaat er niet achteraan, ondanks de aanwezigheid van videobeelden in de supermarkt (dat heb ik voor mijn politiebelletje nog even telefonisch bij de Poïesz gecheckt). Onderzoek hiernaar doen kost de politie veel te veel tijd, er zijn honderden van dit soort incidenten op een dag. “We kunnen niet alle regeltjes handhaven”, of woorden van gelijke strekking. Regeltjes, zei ze. De politievrouw verwees ook nog even naar burgemeester Van Halsema en die anti-racismedemonstratie van laatst waarbij de anderhalve meter afstand straal werd genegeerd. Blijkbaar moet je je als risicodrager – van mijn leeftijd krepeert 1 op 2 de bij een coronabesmetting – dan zelf maar bewapenen. Binnenkort naar Duitsland om eens te kijken naar pepperspray en/of een taser.

Geluk bij een ongeluk: als ik straks dankzij die knakker ziek word, kan ik wèl aangifte gaan doen, zei de politievrouw. Maar of de videobeelden uit de supermarkt er dan nog zijn?


9 reacties on “Sportschoolpipo zonder hasses”

 1. Muis schreef:

  Het is duidelijk dat een eersteklas hufter is, maar als ik het lees (‘Ik schiet uit mijn slof en schreeuw…’) begint de ellende met de manier waarop jij reageert. Ik weet het, iemand moet ooit tegen dat soort tuig wat zeggen en sommigen zijn je dankbaar dat je wat hebt gezegd, maar wellicht is een andere manier/toon een optie.

  • groninganus schreef:

   Als deze meneer zich niet langs me gewrongen had, en de algemeen bekende coronaregel niet aan zijn laars had gelapt, zou ik echt niet hebben geschreeuwd. Je legt het begin dus verkeerd.

 2. lottifuehrscheim schreef:

  De GGD hier is van mening dat kinderen covid19 niet doorgeven, en als de autoriteiten zoiets in Nederland eenmaal gezegd hebben, dan komen ze daar niet meer op terug (zie het gezichtsmasker standpunt). Dus bij besmettingen op scholen, gewoon doorgaan en geen quarantaine.

  Maar luister naar de NDR Corona Update podcast van afgelopen dinsdag over het eerste betrouwbare onderzoek naar besmettingen bij kinderen op scholen (uit Zweden, waar de kinderen naar school bleven gaan) om te horen dat de besmettingen bij kinderen nog vaker voorkomen dan bij Zweedse volwassenen.

  Dat wordt nog wat met al die schoolklassen de komende tijd.

  Aan de andere kant zijn jouw overlevingskansen op grond van je leeftijd bij een besmetting wel beter dan 1 op 2, Harry.

  • groninganus schreef:

   Je schat me te jong in. Bovendien ben ik veel te dik.

   Wat betreft de kinderen: hun besmettingsgevaar is waarschijnlijk geringer omdat ze veel kleiner zijn dan volwassenen. Ze ademen op een veel lager niveau uit. Kom je op dat niveau, zoals familieleden of onderwijzers of mensen die onderin een supermarktschap moeten zijn, dan verschilt hun besmettelijkheid niet van die van volwassenen. Deze is wel verraderlijker, omdat kinderen geen of nauwelijks symptomen vertonen. Maar er zijn dus ook kinderen die er net zo hard aan onderdoor gaan.

 3. Harmiena Torenbeek schreef:

  Volgende keer geef je zo iemand met een groots gebaar de voorrang. Beter voor je gezondheid en misschien krijg je zelfs wel staand applaus. Men vangt nu eenmaal meer vliegen met honing dan met azijn.

 4. Harry … Harry … je zult het wel nooit leren … Totdat het een keer echt mis gaat en je klapjes krijgt. Ik weet wel dat je in principe gelijk hebt, maar de manier waarop je reageert is niet echt verstandig.

 5. Magdalena schreef:

  Als balletpipesse met naar ik mag hopen toch iets van grijze massa in de bovenkamer is de supermarkt een waar substituut voor de studio geworden, hop de rug 60 graden zijwaarts want daar komt weer een klant van het type bulldozer aan. Voor zo’n drammende winkelkar achter je is een arabesque van het minder gracieuze soort dan weer erg geschikt.

 6. Harmiena Torenbeek schreef:

  Pipo/pipesse. Weer een paar woorden voor mijn nouveau-Nederlandse vocabulaire. Afgeleid misschien van ene ‘Pipo de Clown?’


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.