Een raadselachtig sterfgeval in Montreux

Dit stukje burgerlijke stand van de gemeente Scheemda, zoals opgenomen in de Winschoter Courant van 22 mei 1900, herbergde een verrassing: een naamgenoot van mijn betovergrootvader bleek overleden in Vernex, Zwitserland.

Volgens de corresponderende overlijdensakte van de gemeente Scheemda was deze Elzo Perton gestorven in het ziekenhuis te Vernex, een dorpje vlakbij Montreux in Franstalig Zwitserland. Volgens de akte oefende hij het beroep van kleermaker uit. Hij was begin 1861 geboren, dus nog  geen 40 jaar oud, en het stuk noemt als zijn ouders ene Gehrad Perton en diens vrouw Maguerite. Met zijn vrouw Marie Emma Bunt woonde Elzo in Heiligerlee, maar hij zou wel gedomicilieerd zijn geweest in Vernex.

Waarschijnlijk nam de Scheemder ambtenaar die wat exotisch klinkende namen van Elzo’s ouders klakkeloos over uit het overlijdensbericht zoals dat werd opgemaakt in de stad Montreux, want die namen blijken bij nader inzien danig verfranst. In werkelijkheid ging het om een Geert Perton en diens vrouw Grietje Brouwer te Westerlee. Deze vader Geert Perton was weer de oudste zoon van Aike Heikes Perton, een directe voorvader van mij die yot de tweede generatie Pertons in Nederland behoorde. Mijn betovergrootvader Elzo was een jongere broer van deze Geert. De ‘Zwitserse’ Elzo was dus een oomzegger van mijn betovergrootvader.

Het leven van de jongere Elzo is verder bijna geheel in nevelen gehuld. We kennen de naam van zijn ouders en vrouw, maar er is geen Nederlandse trouwakte, en kinderen zijn evenmin bekend van hem en zijn vrouw. Waarschijnlijk kwam zij uit Duitstalig gebied en in het Oldambt denk je dan al gauw aan Ost-Friesland. Of zou zij uit Zwitserland kunnen komen?  Ik denk van niet, want Montreux stond bekend als kuuroord, iets waarop ook dat ziekenhuis van Vernex als overlijdenslokatie wijst: mogelijk leed Elzo aan TBC, ging hij voor de heilzame lucht naar Zwitserland, waar de ziekte hem fataal werd.

Verder is er alleen een vestigingsadvertentie uit eind oktober 1889 van Elzo junior als kleermaker in Winschoten. Hij zat er redelijk centraal met zijn zaak aan de Engelstilstraat. Als hij daar ook gewoond heeft, moet hij later weer teruggekeerd zijn naar Heiligerlee:

Mogelijk komt Elzo’s vrouw wat beter uit de verf vanuit de bevolkingsregisters van Scheemda en Winschoten. Verder ontbreekt namelijk ieder spoor van haar.


2 reacties on “Een raadselachtig sterfgeval in Montreux”

  1. Attie schreef:

    Mooi verhaal.


Mijn gedachten hierbij zijn:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.